Donderdag 6 juni vond de 11e editie van het ATEX & Process Safety Congres plaats in de DeFabrique in Utrecht. Het congres werd georganiseerd door Heliview.

Met ruim 245 congresdeelnemers en 21 exposanten was het ATEX & Process Safety Congres weer een groot succes.

Het congres werd afgetrapt door dagvoorzitter Wendelien Wouters met het welkomstwoord en de opening gevold door enkele keynote sprekers. Na de ochtendpauze met 1-op-1 gesprekken zijn de break-outsessies begonnen. Dit waren parallel sessies waarbij verschillende onderwerpen in het kader van ATEX werken besproken.

Marieke Coumans advocaat bij Fifth Advocatuur en gespecialiseerd in markering kon in verband met ziekte, helaas niet de break-outsessie “Information, please!” verzorgen.

Eén dag voor het congres is het gelukt om een uitstekende vervanger te vinden; Gerdian Jansen van HSE-advies. De powerpresentatie van Marieke is daarbij uiteraard als basis en uitgangspunt gebruikt en aangevuld met eigen (praktische) ervaring vanuit de praktijk.

ATEX congres 2019 Gerdian

Bron: Atexcongres.nl

Tijdens de presentatie is ingegaan op de communicatie tussen de fabrikant van apparatuur die in die omgeving wordt toegepast en de toepasser – veelal de werkgever. Een goede beheersing van explosieve atmosferen valt en staat bij een goede communicatie tussen deze beide.
Ook is gekeken of de ‘nieuwe’ ATEX-richtlijn – 2014/34/EU – fabrikanten, distributeurs en importeurs verplicht om veel meer informatie te geven. En waarin verschilt de informatieplicht in essentie ten opzichte van de ‘oude’ ATEX richtlijn – 94/9/EG?
Daarnaast is tijdens de presentatie ingegaan op wat een koper/gebruiker van apparatuur voor gebruik in een explosieve atmosfeer, mag verwachten van een fabrikant. En wat de fabrikant daarvoor in juridische optiek voor terugkrijgt.

Na de lunch volgde nog een aantal break-outsessies. Na de middagpauze werd het congres afgesloten door internationaal oorlogsfotograaf, cultureel antropoloog en auteur Teun Voeten.

Meer informatie over het ATEX & Process Satefy congres 2019.

Wilt u advies omtrent de ATEX-richtlijnen, neem dan contact op met HSE-advies.