Sinds 2011 verkopen meer dan 21.000 Nederlandse en Belgische ondernemers hun artikelen via Bol.com. Een deel van hen besteedt ook de logistiek uit aan bol.com. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat verdere uitbreiding nodig is. Het fulfilment center zal na de uitbreiding verdubbeld zijn in grondoppervlakte, en telt dan in totaal 100.000 m2.

Daarmee neemt ook de opslagcapaciteit fors toe voor partners. Dit brengt voordelen mee voor klanten van bol.com. Zij kunnen namelijk voor een nog groter deel van het online aanbod rekenen op de bol.com dienstverlening waaronder levering op zondag, ‘s avonds of binnen een paar uur na bestelling al in huis.

Om ervoor te zorgen dat de bedrijfscontinuïteit, medewerkers en de omgeving gewaarborgd zijn bij calamiteiten wordt/is deze investering voorzien van een sprinklerbeveiliging conform de CCV-regeling.

EFPC is namens DenC (projectmanagement/bouwdirectie) als adviseur brandveiligheid toegevoegd aan het bouwteam. Gezien de complexiteit van het bouwwerk, ASRS opslagmagazijnen, PGS 15 opslagruimte en de hoge vuurbelasting in combinatie met aanvullende eisen van de verzekeraar en het gehele logistieke proces met conveyers enz. is het inpassen van een sprinklersysteem specialistenwerk.

Naast de sprinklerinstallatie is ook het brandveiligheidsconcept van de uitbreiding door EFPC opgesteld, waarbij het vluchten in deze complexe omgeving en met een voor industrie hoge persoonsbezetting de nodige aandacht vraagt.

EFPC is vanaf het begin betrokken bij de brandveiligheids voorzieningen en uitgangspunten. Ook hebben wij een volledig BIM model overhandigd ten behoeve van de prijsvorming en uitvoering. Hierin is op LOD300 niveau de sprinklerbeveiliging opgenomen.

De specifieke NFPA en FM 8-34 voorschriften zijn vastgelegd in een gedegen Uitgangspuntendocument, zodat de uitvoerende partijen in combinatie met model en bestek een vliegende start kunnen maken in de realisatie van het project.

De specifieke oplossingen ten aanzien van de PGS opslag en ADR goederen in het logistieke proces en ook de ASRS opslagmagazijnen is ook voor EFPC een uitdaging, zodat de gebruiker optimaal zijn logistieke processen kan blijven vasthouden, met behoud van het brandveiligheidsniveau.

Daarmee is EFPC een koploper, praktijkgerichte oplossingen met oog voor het totale concept voor brandveiligheid, zowel voor de opdrachtgever als de uitvoerende partijen.

De specifieke oplossingen ten aanzien van het PGS opslaggebouw, alsmede de aanwezigheid van ADR goederen in het logistieke proces en ook in de ASRS opslagmagazijnen zijn zelfs voor EFPC een uitdaging. Bij het definitieve ontwerp voor de brandveiligheid kan de gebruiker nu optimaal aan zijn logistieke processen blijven vasthouden, met behoud van het gewenste brandveiligheidsniveau.

Daarmee is EFPC een koploper, praktijkgerichte oplossingen met oog voor het totale concept voor brandveiligheid, zowel voor de opdrachtgever als de uitvoerende partijen.

Martin Stomphorst RSE
projectmanager