FrieslandCampina heeft voor zijn locatie Beilen de focus gezet op bedrijfscontinuïteit en brandveiligheid. Doordat er een continue productie (7 dagen x 24 uur) plaatsvindt, is de blootstelling aan een mogelijke calamiteit voortdurend aanwezig.

Bij een eventuele brand kunnen afdelingen geheel of gedeeltelijk als verloren worden beschouwd waarbij er een kans is op overslag van brand naar andere delen van de locatie niet ondenkbaar is. Het effect is dat de genoemde afdelingen langere tijd en de gehele plant korte tijd uit bedrijf zijn. Besloten is om een groot aantal gebouwen te voorzien van een sprinklerinstallatie.

EFPC adviseert FrieslandCampina  bij het brandveiligheidsadvies en de uitvoeringsbegeleiding.  Samen met het projectteam van FrieslandCampina , het4kant en de aannemers worden flinke stappen gemaakt.

Hoofdonderdeel van de sprinklerinstallatie  is de watervoorziening. Hiervoor is een nieuw pompgebouw ontworpen en, naar aanleiding van de problematiek van de geboute stalen sprinklertanks, gekozen voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing van beton.

De tank wordt opgebouwd uit standaard verticale segmenten van ca. 7,0 meter hoog en heeft een netto inhoud van 600 m3.

De segmenten worden opgebouwd op een vlakke betonvloer en met ankers gefixeerd.

De segmenten worden door kabels in de segmenten aan elkaar getrokken en de kabels worden hydraulisch opgespannen en vastgezet. Na het voltooien van de ring volgt een tweede stort.

 

De wanden zijn waterdicht vanuit hun eigen betonkwaliteit en is er dus geen coating nodig om de tank waterdicht te krijgen. De (vooraf opgegeven) sparingen worden nadien in de daarvoor bestemde segmenten geboord, waarbij wel rekening is gehouden met extra of aangepaste bewapening hiervoor.

De segmenten worden met elkaar verbonden door een mes-groef verbinding met  cementmortel in deze groeven.

Uiteindelijk zal er een kunststof (zeildoek) dak worden geplaatst gespannen naar de zijkant en af gesteund met een betonpaal in het midden van de tank.

Voordelen van deze constructie: geen C-inspectie vereist en geen aanvullend onderhoud.

Resultaat wat volgt is een optimale inpassing van de sprinklerbeveiliging in de bestaande bouw.

~ Martin Stomphorst 
Projectmanager