Onze collega Gerdian Jansen heeft tijdens het explosieveiligheid congres een presentatie en talkshow mogen geven. Kortom en onwijs informatie en mooie dag.

Onder leiding van dagvoorzitter Marit van Bohemen heeft woensdag 8 september jl. de 12de editie van ATEX & Process Safety plaatsgevonden.

Gerdian Jansen heeft een presentatie verzorgd m.b.t. het onderwerp “NTA 7914 en de praktische invulling”.
De voorgenomen wijziging van de Arbeidsomstandighedenbesluit is inmiddels officieel (vanaf 1 februari 2020). In artikel 3.5e is ‘geen andere eisen’ vervangen door ‘geen aanvullende eisen’. In de nota van toelichting en de door Inspectie SzW opgestelde wijze van toezicht bij Mobiele apparatuur, is opgenomen dat ‘…Indien er voor een apparatencategorie géén apparatuur of beveiligingsmiddelen beschikbaar zijn (of niet op een redelijke termijn beschikbaar gaan komen), mag afgeweken worden van de principes, bedoeld in artikel 3.5e, onderdeel e, Arbobesluit…’.
In de door Gerdian Jansen verzorgde presentatie is aangegeven dat de NTA 7914 als leidraad kan worden gebruikt voor het beoordelen of, en onder welke randvoorwaarden, niet-ATEX apparaten tijdelijk kunnen worden gebruikt of tijdelijk aanwezig kunnen zijn in zone 2 en/of 22 gebieden.

Daarnaast is er een talkshow opgenomen met Gerdian Jansen en Roald Perbal met betrekking tot dit onderwerp.

Op vrijdag 24 september wordt door Heliview een online sessie georganiseerd “Tijdelijk gebruik van niet-EX apparaten in gevaarlijk gebied” waarvoor u zich kunt inschrijven. Ook hierbij zal Gerdian Jansen aanwezig zijn.

Deelnemen aan het online event? Het kan nog via: https://heliview.nl/atex-process-safety/programma/