Alles over

Machineveiligheid

Goede machineveiligheid is meer dan een CE-markering. U wilt zeker weten dat medewerkers veilig kunnen werken met de machines – ook als er wordt aangepast, gemodificeerd of verhuisd. Dat vraagt om risicoanalyses, duidelijke documentatie en doordachte veiligheidsmaatregelen.

Van risicoanalyse tot instructie

Tijdens het gebruik van machines kunnen risico’s optreden die niet direct zichtbaar zijn. Denk aan bewegende delen, geluidsbelasting of het vrijkomen van dampen of stof. Waar gevaren niet volledig zijn uit te sluiten, zijn fysieke afschermingen, sensoren of instructiemaatregelen onmisbaar.

Veilige besturing met veiligheidsfuncties

Naast mechanische aspecten moeten ook de besturingssystemen veilig zijn. EFPC toetst uw machines op functionele veiligheid aan de hand van SIL- en PL-classificaties. We analyseren of de veiligheidsfuncties voldoende betrouwbaar zijn, en valideren de bijbehorende systemen in lijn met de Machinerichtlijn.

Een veilige machine is het resultaat van doordachte techniek én bewuste gebruikers.
Totaalaanpak voor compliance en praktijk

EFPC ondersteunt werkgevers én fabrikanten bij het verkrijgen of behouden van veilige machines. We starten met een machineveiligheids-RI&E of risicoanalyse en beoordelen CE-documentatie, gebruiksaanwijzingen en de opbouw van veiligheidsfuncties. Vervolgens maken we helder welke maatregelen noodzakelijk zijn – van technische aanpassingen tot gebruikersinstructies.

We helpen u de vertaalslag te maken van wet- en regelgeving naar de praktijk, zodat u voldoet aan de richtlijnen én zorgt voor een werkplek waarin medewerkers veilig kunnen werken. Ook bij aanpassing van het productieproces of bij ingebruikname van tweedehands machines staan wij voor u klaar.

Onduidelijkheden of interesse? Je mag ons altijd bellen

030 225 2400
Follow us:

Interesse of vragen?Neem contact met ons op